GALERIJA SLIKA

OTVORENA VRATA ŠKOLE
      

    

 

 

____________________________________________________________________________________________________

MManifestacija SELLAM, YA RESULALLAH

       Manifestacija SELLAM, YA RESULALLAH održana je 22.12.2016. godine u Gazi Husrev-begovoj biblioteci.

Prigodnom priredbom sa organizovanom izložbom u hanikahu Biblioteke prisustvovali smo vrlo lijepoj manifestaciji.

Profesosrica Amira Išerić, vjeroučiteljica u našoj školi, je motivisala učenike/ce da se jave na konkurs. Hana Mehičević, učenica VIII-1 razreda, osvojila je četvrto mjesto. Njen likovni rad je izložen.

Posjeti se pridružila i gospođa Mehičević što je pokazatelj dobre saradnje roditelja i škole. Sa učenicima je posjetila manifestaciju i izložbu Dušanka Ivanković, nastavnica BHS jezika i književnosti.

   

  OBILJEŽILI SMO 25.NOVEMBAR - DAN DRŽAVNOSTI BIH

     

   

   

   

    

   

   

  

Izvještaj o vanškolskim aktivnostima odjeljenja II 2

      Dana 22.11.2016. (utorak), učenici II 2 odjeljenja  naše škole su realizovali  vanškolski  dan, čiji su sadržaji upotpunili prethodno obrađene i usvojene sadržaje iz nastavnih predmeta BHS jezik i književost, Moja okolina, te predmeta Tjelesni i zdravstveni odgoj.

Nakon šetnje i boravka u parku, učenici su posjetili kino Cinema city, gdje su gledali projekciju dječijeg filma Trolovi. Projekciji  je prethodilo druženje i užina upriličena u objektu Mc Donalds –a.

Treba istaći da su svi učenici, zajedno sa svojim pratiocima, istinski uživali, pogotovo ako se u obzir uzme i činjenica da je vrijeme tog dana bilo poput proljetnog. 

Nadamo se da će ovako lijepo organizovanih i realizovanih dana biti još mnogo!

     

 GENETIČKI INSTITUT

Učenici IX razreda su 17.11.2016. godine u pratnji nastavnice biologije Samire Solak posjetili Genetički institut u Sarajevu.

      

      

      

  Predavanja o zaštiti od požara za učenike šestih razreda osnovnih škola

Služba za civilnu zaštitu Općine Centar, u saradnji sa Dobrovoljnim vatrogasnim društvom ''Bjelave'', organizirala je predavanja o zaštiti od požara za učenike šestih razreda osnovnih škola sa područja općine Centar.

Tokom predavanja u školama Haris Aganović, stručni saradnik za protivpožarnu zaštitu i vatrogastvo u Službi za civilnu zaštitu Općine Centar i Sulejman Vranac, komandir DVD „Bjelave“ pojasnili su učenicima šta sve može uzrokovati požar, koje mjere treba poduzeti da ne dođe do požara, te kako se ponašati ukoliko se pojavi požar.

Djeci je posebno skrenuta pažnja da ne smiju sami gasiti požar i izlagati se životnoj opasnosti, već ih isključivo upućuje na bezbjedno evakuisanje iz prostora ili objekata zahvaćenih požarom ili drugom nesrećom.

 

 

   DIJABETES I MLADI

S ciljem upoznavanja mladih od opasnosti bolesti dijabetesa održano predavanje u O.Š. Silvije Strahimir Kranjčević-Sarajevo.

Nutricionisti širem svijeta upozoravaju na nužnost pravilne ishrane. Loša prehrana u kombinaciji sa moderniom načinom života utječe na zdravlje mladih osoba.
Iz toga razloga članovi Udruženja dijabetičara Kantona Sarajevo održali su predavanje na temu “Dijabetes i mladi” Predavanje je održano u prostorijama osnovne škole.Prim.dr. Azra Avdagić je objasnila učenicima na koji način se može preventivno djelovati u cilju sprečavanja pojave dijabetesa “tipa 2” Ovaj tip dijabetesa je u porastu i od njega oboljeva sve veći broj mladih ljudi u svijetu.

Nakon predavanja učenici su imalil prilku postavljati pitanja, a njihova radoznalost nije imala kraja.
  

                                                POSJETA NAŠOJ ŠKOLI

   
Našu školu posjetila je grupa direktora predškolskih i školskih ustanova iz Općine Hallsberg u Centralnoj Švedskoj. Cilj posjete je saradnja i razmjena iskustava na odgojno-obrazovnom planu.

 

 

 

   Promocija knjige Put mira...

U petak, 23. septembra 2016. godine, u organizaciji Udruženja za dijalog u porodici i društvu,  promovisana je knjiga „Put mira – izgradnja mira i islam u Bosni i Hercegovini, autorica mr.Amre Pandžo, te mr.Amele Jakubović (Bošnjački institut).

Na promociji su, osim autorica, govorili bosanski franjevac fra Mirko Majdandžić, Sulejman ef. Čeliković, te Nejra Latić-Hulusić.

Knjiga govori o pomirenju, povjerenju, izgradnji pokidanih niti među ljudima i narodima poslije rata devedesetih u BiH. U vremenu u kome je još uvijek aktuelna ratna retorika, te se sa posebnim podozrenjem gleda na vjerske simbole, autorice su željele posebno promovisati ovu knjigu i ponuditi je kao alternativu onome što slušamo u medijima i na svim drugim javnim događajima...

Promociji je prisustvovala grupa učenica trećeg razreda Srednje medicinske škole Sarajevo, a autorica, Amra Pandžo je poklonila knjigu i školskoj biblioteci JU OŠ „Silvije Strahimir Kranjčević“.

A.I.

 

  romocija knjige Put mira...

GLEDALI SMO  PREDSTAVU ČAROBNA FRULICA

 U ponedjeljak, 3.oktobra 2016. godine, učenici II i III razreda naše škole su, u pratnji svojih učiteljica, posjetili "Centar za kultru Sarajevo" u Jelićevoj ulici.

Gledali su predstavu Čarobna Frulica u izvedbi Dječijeg pozorišta "Pinokio" iz Tuzle. Predstava je rađena prema tekstu Mladena Širole, u režiji Dine Omazića.
Ovom predstavom je otvoren Deveti dječiji festival "Hajde svijete budi dijete", koji je trajao do 7.oktobra 2016.godine. Uz generalno pokroviteljstvo Općine Centar, realizaciju su pomogli i Ministarstvo kulture i sporta KS i Općina Stari Grad.
Cilj festivala je da putem pozorišta za djecu i mlade uvodi najmlađe generacije u teatarsku umjetnost, s posebnim akcentom na pedagošku dimenziju programa, promovišući toleranciju, mir, dijalog, te humaniji odnos prema drugima, porodici, prirodi,...

  

    

 

 

    

    

    

     

Književni karavan u „SSK"

              Kad nešto želite, ništa vam nije teško – rekli bi radoholičari - koji svom poslu prilaze tako da su sve opcije otvorene. Otvorenost za saradnju Centra za kulturu Sarajevo i drugačiji pristup obradi književnosti u nastavi maternjeg jezika u našoj školi, doveli su nam u goste književni karavan. Pohodio nas je dva puta.

Prvi susret književnika sa učenicima škole bio je 16.9.2016. godine. U goste su nam došli Fahrudin Kučuk i Mirsad Bećirbašić, sa svojim pjesmama o različitim vrstama ljubavi. Svi učesnici književnog druženja oplemenili su se na tom času, dok su neki učenici V razreda sa sobom ponijeli i knjige, što su ih dobili na poklon.

Drugi susret upriličen je 30.9.2016. godine u VIII razredu. Na času su, osim nastavnice Dušanke Ivanković i književnika Bećirbašić Mirsada bili Ivana, Adis i Haris u ulozi izvođača interpretatora i recitatora pjesničke riječi. Svi odreda su uživali u jednosatnoj književnoj seansi.

Na kraju, zahvaljemo se članovima i članicama književnog karavana, kao i organizatoru ove vrste druženja ljubitelja pisane riječi sa tvorcima i interpretatorima iste.
A.J. i D.I.

    

    

"Igra boje i život u Općini Centar"

Istraživali smo različite tehnike crtanja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ći

 PRIJEM PRVAČIĆA U ŠKOLSKOJ 2016/2017. GODINI

SRETNO!!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Posjeta Sarač Ismailovoj džamiji

Učenici IV1 i IV2 razreda su 30.5.2016. godine posjetili Sarač Ismailovu džamiju u pratnji nastavnice vjeronauke Amire Išerić i učiteljice Aide Tiro.Tom prilikom su učenici ponovili naučena znanja iz vjeronauke.

 

4Matursko veče

Maturanti su u pratnji razrednice Lejle Lalatović i v.d. direktorice škole, Dženite Kurtović, 7.6.2016.godine, organizirano krenuli na matursko veče, koje su proslavili u hotelu  Evropa.

8.6.2016.-Maturanti

4.6.2016.godine, u okviru projekta ,,Zaštita šumskih mrava u Bosni iHercegovini'', realiziran je izlet na Bijambare, podržan od strane Rufford Smaill Grants Fondation. Učenici VII i VIII razreda su u pratnji v.d. direktorice škole, Dženite Kurtović, imali čast da prisustvuju realizaciji jednog veoma značajnog projekta, edukativnog karaktera.

3.6.2016.godine, organiziran je i realiziran izlet u Travnik, za učenike V i VI razreda, u pratnji nastavnice Amine Kamarić i Dušanke Ivanković. Posjetili su Memorijalni muzej -Rodnu kuću Ive Andrića, Sulemaniju (Šarenu) džamiju, Zavičajni muzej i tvrđavu u Travniku.

2.6.2016.godine,učenici VII razreda su u pratnji nastavnice Dušanke Ivanković, imali priliku da posjete Gazi Husrev-begovu biblioteku, i tom prilikom vide originalni primjerak Ljetopisa Mula Mustafe Bašeskije.

1.6.2016.godine, u sportskoj dvorani naše škole, realizirana je Završna manifestacija, pod sloganom: ,,Znanje je moć'', na kojoj su se učenici i nastavnici predstavili sa devet tačaka. Gosti svečanosti su bili članovi Dramske sekcije JU OŠ ,,Hasan Kikić'', koji su se predstavili Dramskim prikazom pod nazivom: ,,Nasrudin hodža''.

 

Četvrta generacija maturanata, u toku svog devetogodišnjeg školovanja, je osim svakodnevnih obaveza, bila učesnik brojnih edukativnih posjeta i radionica, prezentacija, humanitarnih akcija, Eko-projekata na nivou škole i Općine, te brojnih predavanja, posjeta pozorišnim predstavama i kino projekcijama, te Kulturnim spomenicima i Spomen obilježjima, Tunelu spasa, Salonu knjiga i na taj način, bila izložena kontinuiranom cjeloživotnom učenju.

Predstavljeni su i ispraćeni maturanti naše škole. Zasluge za njihov uspjeh pripadaju, prije svega njima i njihovim roditeljima, a onda i njihovim učiteljima i nastavnicima koji su ih vodili do mature.

V.d. Direktorica škole, Dženita Kurtović,  se obratila učenicima, roditeljima i gostima i uručila karanfile našim maturantima i poželjela im sreću u daljem školovanju.

Maturantima i njihovim roditeljima, želimo puno sreće, zdravlja i uspjeha u budućem školovanju.

 Ekskurzija

25.5.2016.godine, u Neumu je realizirana ekskurzija za maturante i učenike VIII razreda, u pratnji razrednika Edise Gerin-Ćorović, Lejle Lalatović i v.d. direktorice škole, Dženite Kurtović.

Od 31.5. do 2.6.2016. godine, naša škola je bila jedna od deset osnovnih škola, čiji su uposlenici bili uključeni u trodnevnu obuku na temu: Metodologija ,,Krugovi prijatelja'', koja je održana na Ilidži. Teorijski okvir i praktične vježbe za rad po ovoj metodologiji, učile su pedagoginja škole, Azra Jasika i nastavnica razredne nastave, Aida Karup.Po završetku obuke, istakle su velike mogućnosti u primjeni ove metodologije za rad sa učenicima u školskom okruženju.

 

 

Posjeta muzeju "Novi hram"

Volonteri iz srednjih škola bili su domaćini učenicima VII razreda naše škole u muzeju Novi hram u Sarajevu u srijedu, 27.4.2016. godine. Povod za posjetu bila je postavka izložbe posvećene životu i stradanju Ane Frank, ali drugih ljudi koji su proživjeli ratne torture u okupiranim gradovima. Vječita tema slobode i prava na izbor dominirala je u dvosatnom razgovoru srednjoškolaca i osnovaca. Ovo je bio još jedan čas B/H/S jezika i književnosti  realiziran izvan učionice, sa akcentom na povezivanje saznajne sa socijano-emocionalnom komponentom dječijeg bića.

Posjetu je organizirala nastavnica Dušanka Ivanković, koja ističe značaj ove vrste učenja i njegovim povezivanjem sa knjiškim znanjem.  

Obilježavanje Međunarodnog dana djevojaka u informaciono-komunikacionim tehnologijama - “Girls in ICT” 

U našoj školi smo obilježili Dan ICT-a jednim prigodnim predavanjem i interaktivnim razgovorom učenika VII, VIII i IX razreda sa djevojkama koje rade u ICT sektoru. Na poziv menadžmenta škole odazvale su se Nadira Jasika i Amra Šatara, diplomirani inženjeri elektrotehnike. Obje su uposlene u „Isatis d.o.o.“ Sarajevo. Ulogu uvodničara u temu preuzele su vrlo odgovorno. Prvo su, na zanimljiv način predstavile sebe, od osnovnoškolskih do studentskih dana na Elktrotehničkom faluktetu u Sarajevu – smjer Računarstvo i informatika. Učesnicima skupa su iznijele brojne podatke i informacije koji podupiru važnost rada i učenja u usvajanju znanja iz matematike i informatike, koje doprinose razvoju logičkog mišljenja i konstruktivnog rješavanja problema. Amra je istakla značaj izučavanja fizike i drugih nastavnih oblasti koje podupiru razvoj softvera u medicini i unapređenju tehnoloških dostignuća u različitim sferama života. Kao primjer navela je programe za igrice, GPS uređaj ili mape grada, koje se mogu naći na Internetu. Znanja iz geografije primjenjena su kod izrade posljednja dva programa.

Opisujući svoje poslovno okruženje istakle su da rade u jednoj kompaniji koja snažno podržava profesionalni i lični razvoj svakoj pojedinca, bez obzira na to jesi li žena ili muškarac. Prepoznate su po tome koliko dobro rade na postavljenim zadacima i kako rješavaju probleme koji se u procesu rada nameću kao prioritet. I nikako drugačije. Ključna odlika njihovog rada jeste timski pristup. Podsjetile su prisutne da, radeći u grupi neki će možda manje raditi od drugih, ali radeći u timu moramo biti spremni preuzeti svoj dio odgovornosti i izvesti određeni dio posla do kraja.

Učenici su pažljivo pratili govornike i brojnim pitanjima inicirali razmjenu informacija, te tako učinili ovu dvosmjernu komunikaciju još zanimljivijom. U svom odgovoru na pitanje o dobrim i lošim stranama školskih sistema u BiH i vani, Nadira je opisala prednosti studijkog boravka na univerzitetu u Amsterdamu, ističući pri tom tehnološku opremljenost fakulteta i mogućnost učenja od vrhunskih stručnjaka i svjetski priznatih predavača. Sa druge strane, učenicima je skrenula pažnju na činjenicu da su joj  znanja stečena u školskom sistemu u našoj zemlji, uz adekvatno poznavanje engleskog jezika, omogućila uspješan rad na fakultetu i dalji razvoj u sferi ICT-a. Tokom boravka u Holandiji upoznala je mnoštvo različitih ljudi i kultura jer je Amsterdam, inernacionalni  grad po strukturi stanovništva. Uz to, dodala je - to je prelijep grad, grad sa najviše muzeja na svijetu. Pa ipak, i pored ponude za posao u ICT sektoru u Holandiji, vratila se u svoju zemlju jer je ovdje sretna i želi se u svojoj struci razvijati uz podršku ljudi koji joj u životu mnogo znače. Svoju karijeru možemo graditi ili učiniti uspješnom i u našoj zemlji, samo ako radimo na tome. 

Ovo nije bila samo promocija svog zanimanja, softver inženjera, već priča o timskom radu, rodnoj ravnopravnosti uopće i ICT sektoru, kao poželjnom području rada. Stoga je dobro da su osim djevojčica, ovom predavanju prisustvovali i njihovi vršnjaci, dječaci.

 

Obavještenje

Pozivamo sve ljude dobre volje, naročito stanovnike MZ "Mejtaš", da se priključe akciji uređenja i pošumljavanja kosine, koja će se realizirati 22. aprila u 10:00 sati(prva smjena) i u 14:15 (druga smjena)sati, na Dan planete Zemlje.

Naša škola je i ranije učestvovala u eko-projektima i već smo realizirali dva eko-projekta:"Učenik- aktivan subjekt u razvoju ekološke svijesti i kulture", i "Učitelji dobrobiti" sa sloganom "Budimo prijatelji okolioša"!

Evo ponovo imamo priliku da realiziramo Eko- projekat pod nazivom: "Misli globalno-djeluj lokalno" pod sloganom "Djeca , omladina i odrasli, zajedno u zaštiti životne sredine".

Čas odjeljenske zajednice VII-1
"KAŽI I UKAŽI NA KORUPCIJU U OBRAZOVANJU"
Razgovor o mitovima, tj. o ustaljenim mišljenjima o obrazovanju.

Gosti iz Centra za razvoj medija i analize.

Produženi boravak - obilježili smo Dan Grada Sarajeva i Dan zdravlja

U četvtak, 7.4.2016. godine, grupa učenika iz produženog  je u pratnji nastavnice Nejre Solak i pedagoginje Azre Jasika, posjetili su JU Apoteke Sarajeva  i razgovarali sa magistricom farmacije o načinu obilježavanja Svjetskog dana zdravlja. Ovogodišnji Dan zdravlja posvećen prevenciji i borbi protiv diabetesa.  Podsjetila ih je na to koliko je važno da djeca, već u djetinjstvu vode računa o načinu prehrane, kako bi očuvali zdravlje i smanjili rizik od obolijevanja. Naglasila da izbjegavaju fast-food hranu, gazirane sokove i sve slatkiše u kojima je obilje vještačkih šećera i zaslađivača.

Lijep sunčan dan je bio odlična prilika za jednu ugodnu šetnju gradom. Posjetili su Vječnu vatru i Spomenik djeci nastradaloj u ratu. Odali su počast za 1600 djece - nevinih žrtava terora u ratnom Sarajevu. Time su dali svoj skromni doprinos u obilježavanju Dana Grada Sarajeva, 6. april.

Svoju šetnju su nastavili „muzičkim stepenicama“ u Prušćakovoj ulici i nakratko uživali u muzici koju su stvarali: Inexi, Bijelo dugme, Prijatelji, Pro atre i drugi.

Sretni i zadovoljni, utrčali su u školsko dvorište.  

Međunarodni dan zdravlja u III-1

Danas smo imali jedan izuzetno lijep, interaktivni čas o zdravlju. Uvodničar i voditelj za znalce i radoznalce iz III-1 bio je Armin dr. Hadžić, roditelj-volonter. Pripremio je slike organa i dijelova tijela, podijelio ih djeci i onda zajedno sa njima, ispričao priču o zdravlju i značaju zdravlja za djecu i druge ljude. U razredu smo na kraju imali i malu radionicu – liječničku ordinaciju u kojoj su djeca imala uloge ljekara i pacijenata. Svi su stetoskopom poslušali pluća i rad srca. Bilo je veselo i zanimljivo.

Za kraj, učesnici ovog časa su dobili po jednu jabuku i bananu. Ljekar Hadžić im je time poručio da jedu što više voća, kako bi bili i ostali zdravi.  

 

 

Posjeta izložbi "Djeca u ratu"

29.3.3016. godine VII i VIII odjeljenja su u pratni nastavnica: Dušanke Ivanković, Nevene Herak i Amre Sirbubalo posjetili izložbu „Djeca u ratu  Sarajevo 92-95, Godine strašnog djetinjstva“.

23. marta 2016. godine, učenici VI razreda u pratnji nastavnice Dušanke Ivanković su pogledali izložbu u Umjetničkoj galeriji BiH.

Postavljena je izložba Milomira Kovačevića Strašnog pod nazivom „Djeca u ratu“ (Sarajevo 92-95).

11.3.2016. godine učenici IX razreda su u pratnji nastavnika Amera Kupusovića, prisustvovali svečanom otvaranju izložbe „Djeca u ratu  Sarajevo 92-95, Godine strašnog djetinjstva“.

Milomir Kovačević  Strašni autor je izložbe predstavljene u Umjetničkoj galeriji BiH.

Fotografije su još jedan dokaz kako su djeca u ratu bila bez prava. U očima te djece vidjela se tuga. Njihovo djetinjstvo je uništio rat. Bile su to godine velike tuge i bola. Djeca koja su preživjela zauvijek će se sjećati i u svojim srcima nositi tužne uspomene na ratno djetinjstvo.

Otvorena vrata škole

Miris kruha koji se peče je kao lagani šum vodopada, neopisiv u svoj nevinosti i radosti.                                                             

                                                                   Mary Frances Kennedy Fisher

U okviru realizacije projekta „Otvorena vrata škole“ na temu: ,,To moj je, moj je dom!'', a pod sloganom:“Sreću čine male stvari'', 17.3.2016.god., od 16:00 do 18:00 sati, organizirana je humanitarna akcija prodaje kolača i slanih jela, kreativnih rukotvorina,koje su učenici JU OŠ ,,Silvije Strahimir Kranjčević'', zajedno sa svojim učiteljicama, roditeljima i nastavnicima,  kreirali i izložili u prostorijama škole. Stolovi su bili prepuni pripremljenih slatkiša, a i kupaca nije nedostajalo.

Cilj akcije je bio da se upriliči i osnaži druženje svih učenika, roditelja i nastavnika, pomaže drugima, razvija solidarnost, humanost i istinska ljudska vrijednost, kako bi život učinili ljepšim i boljim.

 Konačno, govoreći o humanitarnim akcijama u školi, potrebno je naglasiti najvažnije, a to je, biti čovjek. Dobrotvorne akcije su važne i korisne. One nas uvode u novi kvalitet odnosa i komunikacije. Potrebno je na radnom mjestu – u razredu, na hodnicima, na ulici – svugdje, graditi toleranciju, finoću, vedrinu, osjetljivost jednih za druge. Škola može biti bolja, ljepša, humanija.

Menadžment škole, ovom prilikom, zahvaljuje svim učenicima, roditeljima, bakama, nanama i svim ljudima dobre volje, na velikom učešću u ovoj humanitarnoj akciji,  u  JU OŠ“Silvije Strahimir Kranjčević''. Roditelji i učenici su sa sobom ponijeli osmijeh na licu, a mi smo se potruditi da odu iz naše škole sretni i zadovoljni. “Ubjeđeni smo da je humanitarno djelovanje vrlo važno za razvoj ličnosti i cjeloživotni napredak mladih, zato nas  veseli što je cijela škola volontirala!”

Čini se da je sreća stvorena da je se podijeli s nekim.

  

Produženi boravak
Priliku da slušamo i istražujemo muziku priuštili su nam studenti Muzičke akademije...

        Kad se male ruke slože, sve se može, sve se može!

 

Obilježavanje 23. godišnjice 105. motorizovane brigade

Već 23. godine od formiranja 105. motorizovane brigade JOB Unija veterana Općine Centar, u čijem sastavu se nalazi sekcija 105. mtbr. i preživjeli veterani brigade, svake godine u februaru organizuju niz manifestacija kojim podsjećaju na častan i slavan put boraca navedene brigade Prvog korpusa ARBiH. Tokom agresije na BiH kroz 105. brigadu je prošlo 7.000 boraca, u nezaborav je otišlo 312 šehida, od čega je zasjalo osam zlatnih ljiljana, a ponos i pripadnost je i danas u srcima preživjelih.

Posjeta Zemaljskom muzeju

Posjeta dječijem domu "Bjelave"

Direktorica škole Dženita Kurtović, pedagogica Azra Jasika i učiteljica Aida Karup su posjetile dječiji dom „Bjelave“ povodom 116-tog rođendana ove ustanove koja se brine o djece bez roditeljskog staranja.

 

Ispraćaj direktorice Dike Kurtagić

Dana 08.01.2016. godine na svečanoj sjednici kolektiv JU OŠ “Silvije Strahimir Kranjčević” je ispratio u penziju direktoricu škole Diku Kurtagić, koja je svojim požrtvovanim, nesebičnim i humanim radom   donijela  uspjeh našoj školi.

Ispraćaj je uveličao prigodni govor direktorice Dike Kurtagić, u kojem je istaknula važnost rada prosvjetnih radnika, te svim prisutnim  poželjela puno  zdravlja, sreće i uspjeha .Izabrana je nova  direktorica škole Dženita Kurtović.

 

 

Dan dječije radosti

U četvrtak, 31.12.2015. obilježili smo Dan dječije radosti.

Održana je priredba pod nazivom „Svijet dječije mašte“ .

Takođe, priredbi su prisustvovali i  štićenici iz Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić.

Direktorica škole Dženita Kurtović je podijelila prigodne novogodišnje poklone štićenicima iz Zavoda.

 

222.12.2015.god.,Posjeta Udruženju ,,Proslavi oporavak'',NVO za resocijalizaciju bivših ovisnika, koje je organiziralo izložbu likovnih i literarnih radova učenika osnovnih škola. Naša učenica Ajla Talović je dobila diplomu i novčanu nagradu, za osvojeno 1. mjesto u takmičenju na temu: ,, Pozitivni primjeri me okružuju'', na nivou naše škole a Hena Mehičević je dobila diplomu i novčanu nagradu za osvojeno 1. mjesto u takmičenju na temu: ,, Pozitivni primjeri me okružuju'', ali u konkurenciji svih škola, koje su se prijavile.

 

Međunarodni dan dječijih prava

Od 20. novembra 1989. godine  u cijelom se svijetu obilježava Međunarodni dan dječijih prava, koji je pokrenula Organizacija ujedinjenih nacija.

I učenici naše škole su obilježili Međunarodni dan dječijih prava.

Posjeta izložbi

Dana 21.12.2015. godine, učenici petog, šestog i sedmog razreda OŠ S.S. Kranjčević sa profesoricom vjeronauke, mr.sci. Amirom Išerić, i nastavnicom Dušankom Ivanković, posjetile su izložbu u Brusa bezistanu pod nazivom "Upoznaj Poslanika, s.a.v.s." , autora dr. Esmira Halilovića u sklopu tradicionalne manifestacije “Selam, ja Resulallah!“.

Učenici su imali priliku da se na vizuelan način bolje upoznaju sa najvažnijim detaljima iz Poslanikovog, s.a.v.s., života kroz makete, plakate i dokumentarne filmove.

Također su pomno pratili izlaganje vodiča, zbog čega su na kraju bili nagrađeni.

 

Sat kodiranja u našoj školi

Radionice Sata kodiranja kroz igru uvode učenike nižih razreda osnovne škole u svijet programiranja. Na njima blizak i zanimljiv način, učenici postupno usvajaju osnovne i složene koncepte programiranja i razvijaju računarsko razmišljanje. Na prvoj radionici Sata kodiranja u našoj školi sudjelovali su svi učenici od VI do IX razreda.U Satu kodiranja, koji je održan  u našoj školi, učenici su potaknuti na logičko razmišljanje, rješavanje problema, kreativnost i timski rad kroz zanimljive sadržaje.

 

Posjeta TVSA

"Učenici IV-2 će u saradnji sa svojim roditeljima, učiteljicom Aidom Tiro i pedagoginjom škole u periodu novembar-februar realizirati projekat "Sarajevo kroz vijekove". U utorak, 8.12.2015. godine bili su pozvani u "Sarajevsko jutro" - emisiju na TVSA, da predstave svoj projekat.  

Prilika je ovo da se zahvalimo za svesrdnu pomoć i podršku Selmi Tahirović, urednici dokumentarnog i savremenog programa, za ukazano gostprimstvo. Posjetu radnim prostorijama TVSA podržali su i drugi uposlenici ove medijske kuće, omogućivši učenicima da vide sve faze rada u pripremi i proizvodnji programa. Srdačno su ih primili i strpljivo im odgovarali na upite o poslovima koje obavljaju.  Pogledati video.

Istog dana smo upiličili i obilazak Zemaljskog muzeja u Sarajevu.

Sve ovo smo uspjeli organizirati i uspješno izvesti uz pomoć i podršku roditelja učenika: Hajdari Afrima, Đonlagić Mustafe, Bošnjaković Hane, Galić Denijale i Bašić Zorana. Ovi i drugi roditelji su 30.11.2015. godine svesrdno podržali organiziranu posjetu učesnika projekta izložbi "Pišem ti Bosančicom" u Colegium Artistucumu.

 

Dan bez knjige je kao dan bez sunca“

U našem Kutku za čitanje, 8. 12. 2015. godine realizirana je kreativna radionica „Dan bez knjige je kao dan bez sunca.“ U okviru radionice, koju je podržao CIO Step by Step i projekat „U riječima je moć“, učenici naše škole su sa roditeljima izrađivali knjige i novogodišnje čestitke. Ovom aktivnošću željeli smo učenicima ponuditi edukativno-zabavnu aktivnosti koja ima za cilj pomoći im  da zavole knjige, brinu se o njima, da nauče šta rade pisci i ilustratori i da im se rado vraćaju uživajući da gledaju slike koje su sami nacrtali. Ali, nije nam bio cilj da ih gledaju samo oni, pa smo na koncu radionice sve radove naših kreativaca, velikih i malih, predstavili i izložili u holu škole. Za vas izdvajamo nekoliko fotografija, koje dočaravaju djelić te premaštovite atmosfere.

 

DAN DRŽAVNOSTI BiH

 

Povodom  25. novembra, Dana državnosti BiH, u JU OŠ ,,Silvije Strahimir Kranjčević'', 24.11.2015.godine, upriličena je Svečana akademija, pod sloganom: ”Da te volim duša zna, draga moja BiH-a”, na kojoj su učenici naše škole, zajeno sa voditeljima sekcija,  pripremili prigodan program i  ukazali na značaj obilježavanja Dana državnosti BiH za sve građane naše domovine.

Izlet na Bjelašnicu

U petak 13.11.2015. godine za učenike od I do IX razreda organizovan je jednodnevni izlet na Bjelašnicu.

Krenuli smo u 9:30, a povratak je bio planiran u 15:00.

Pejzaži Bjelašnice su oduzimali dah, obilje boja, od intenzivno zelenih četinara do zlatno-žutih i bordo- crvenih na krošnjama listopadne šume, mirisi koji najavljuju skoru zimu, stidljivo sunce, na padinama Bjelašnice „izložila“ je jesen.

Učenici i nastavnici su uživali u šetnji, sunčanju i drugim aktivnostima.

12.10.2015.god.,Održana izložba likovnih radova učenika sarajevskih osnovnih škola u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti. Učestvovali učenici Selma Biogradlić, i Hena Mehičević, uz podršku nastavnice Mensude Kadribegović.

16.-18.10.2015.god.,U Neumu održana Konferencija o izboru najdemokratičnije škole. Naša škola je plasirana na drugo mjesto.

 

DJEČIJA NEDJELJA

od 01. do 07. oktobra 2015. godine

Prema Godišnjem planu i programu rada prvu sedmicu u oktobru obilježavamo kao „Dječiju nedjelju“.

Cilj „Dječije nedjelje“, između ostalog, je promovirati usluge psiho- socijalne podrške djeci i porodici, te inkluzija djece sa poteškoćama u razvoju.

Povelja o pravima djeteta donesena je 1989. godine, gdje se navodi da su sva djeca jednaka i da nijedno dijete ne smije biti diskriminirano.

Želja nam je pokazati i dokazati značaj djece u društvu , te naglasiti da sva djeca imaju jednaka prava.

Predviđeno je obilježavanje Dječije nedjelje kroz sljedeće aktivnosti:

                                              Izlet povodom Dana učitelja   

             

Posjeta MZ ,,Mejtaš''  i Vatrogasnom društvu.

Posjeta  Udruženju za podsticanje održivog razvoja i kvalitet života ,,Fondeko"

 

Mali Magacin Kabare- projekcija filma ,,Tramvaj''

Na Koševu održan "Dan prvačića"

Na Olimpijskom stadionu „Koševo“ održana je svečana manifestacija “Dan prvačića“  koju je za 647 učenika prvog razreda iz svih 11 osnovnih škola upriličila Općina Centar.

Kroz muziku, igru i zabavu učenicima su predstavnici općine poželjeli sretan početak školovanja.

 

Svečani prijem prvačića

U utorak, 01. septembra 2015. godine, upriličen je svečani prijem prvačića.

 Pozvani su svi prvačići, kao i njihovi roditelji, da prisustvuju svečanoj priredbi koja je priređena u njihovu čast.

Prvačićima i roditeljima se obratila direktorica škole Dika Kurtagić, koja im je poželjela srdačnu dobrodošlicu i mnogo uspjeha u budućem školovanju.

 

 

 

NAŠ KUTAK ZA ČITANJE
Dječija oaza mira

Djeca, korisnici produženog boravka, u okviru redovnih dnevnih aktivnosti, pronašla su svoje trenutak mira i opuštanja u kutku za čitanje. U društvu sa bibliotekarkom Natašom uvijek pronađu nešto zanimljivo za pročitati.

Kada uđete u kutak, oni se ne daju omesti. Vrijedno čitaju i rade kao male pčelice. Poštuju pravila Kutka i ne ometaju jedni druge. A kakvi su samo mali stvaraoci svjedoče njihove majstorski napravljene knjige i slikovnice. Zahvaljujući učiteljicama produženog boravka Editi Salčinović i pripravnici Amri Penavi, ovi naši kreativci napravili su pravi pravcati Sajam knjiga, ali onih čiji su autori i dizajneri oni sami. Milina je bilo gledati ih kako svoje najdraže priče i pjesme ukoričavaju u slikopriču, pa u knjigu.

Naša želja je da naša djeca njeguju ljubav prema knjizi i čitanju, jer kako kažu: knjige te uvijek vode mudrosti, suosjećanju, radosti i koristi.

ZVIĐAČKE MAJSKE IGRE

22. 05. 2015. godine ispred Doma izviđača na Mejtašu, održano je svečano otvaranje tradicionalne izviđačke akcije "Izviđačke majske igre 2015. godine". Na ovoj manifestaciji učestvovalo je preko 200 izviđača iz BiH i regiona, a naše zadovoljstvo je veće što smo bili dio ove divne priče.

 

 DJECE DJECI

 

08. 05. 2015. godine, Udruženje roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995, organiziralo je događaj „Djeci Sarajeva“, pored Spomen-obilježja ubijenoj djeci Sarajeva u Velikom parku. Tom prilikom obilježen je i Dan pobjede nad fašizmom i Dan sjećanja na ubijenu djecu. Učenici naše škole u pratnji nastavnika bili su sudionici ovoga događaja. Razrednici su na časovima odjeljenskih zajednica sa učenicima razgovarali o ovoj temi, pa su pojedini učenici i pismeno izrazili svoje osjećaje i kako su oni doživjeli ovaj dan.

Draga djeco,

Nadam se da ste na lijepom mjestu. Ono što vam se desilo, jako je ružno – neljudski. Vaš život je tako rano prekinut, suviše rano i to nije fer! Gledajući i promišljajući vaš spomenik, suze su mi same tekle niz lice. Emina, nedostaješ mi! Nemojte misliti da vas nismo htjeli odbraniti. Mnogi su živote žrtvovali da bismo mi koji smo tu živjeli – a dok smo živi sjećat ćemo se i uvijek braniti mir,  slobodu, ljubav i prijateljstvo.

Kamelia Hadžijusufović V-1