Produženi boravak počinje sa radom od 2.9.2019. godine, od 7h.

Rad i organizacija produženog boravka

Učenici produženi boravak percipiraju kao drugi dom, a ne samo kao mjesto stjecanja znanja. Osim toga i sam proces učenja postaje zanimljiviji u kombinaciji s organiziranim slobodnim vannastavnim aktivnostima. U konačnici škola postaje mjesto zanimljivog i zabavnog učenja, gdje su učenici potpuno zbrinuti tokom cijelog radnog dana. Nastava i rad odvijaju se bez školskog zvona od 7.00 do 17.00 sati. U sklopu produženog boravka uključena su dva obroka, doručak i ručak.


Jedan od glavnih ciljeva odgojno-obrazovnog rada produženog boravka je naučiti učenike kako učiti, te prilagođavanjem nastavnih metoda, kod učenika razvijati samopoštovanje, samopouzdanje, odgovornost za svoj rad i svoje postupke, znatiželju, samovrednovanje, zdrav moral, osjećaj uspješnosti, snalažljivost, okretnost, pravo na pogrešku i prihvaćanje pogrešaka kod sebe i drugih. U produženom boravku povezuju se igra, učenje i rad.

Aktivnosti produženog boravka

U proteklom periodu učenici i voditeljica produženog boravka su se bavili kreativnim aktivnostima. Prilikom osmišljavanja načina kreativnog provođenja vremena, vodi se briga o željama, potrebama i sklonostima učenika.

Noć vještica

Kako je jesen koračala, učenici su vrijedno radili i uz redovne aktivnosti se pripemali za Noć vještica.
S uzbuđenjem su smišljali i pripremali svoje kostime. Kada je stigao taj dan, svi su bili obučeni u različite kostime… Neko je bio duh, neko vještica i vila…Priredili su zabavu, na kojoj su plesali uz omiljene pjesmice.

Snješko Bijelić

Kako su stizali hladniji dani učenici su marljivo radili na svom kreativnom stvaralaštvu. Uz veliki trud svih učenika napravljen je od plastičnih čaša Snješko Bijelić.

Djeda Mraz

Inspirisani božićnim i novogodišnjim praznicima, učenici su napravili Djeda Mraza od plastičnih čaša. Uložen je veliki trud da Djeda Mraz izgledao što sličnije onome iz crtanog filma.

Posebna pažnja se poklonila i na ulaz u produženi boravak…

Zimske radosti

Sa velikom radošću, učenici su pričali o svojim najzanimljivijim zimskim događajima. Na papir su prenijeli sve ono što ih najviše uveseljava tokom zime.

Robot

Gledajući razne crtane filmove u kojima je glavni junak robot, učenici sa voditeljicom su došli na ideju da ga i naprave. Zajedničkim radom, robot je naparavljen od starih kutija obloženih ukrasnim papirom.

Ukrasni predmeti

Učenici produženog boravka su obratili pažnju na reciklažu, te su od starih CD-ova izradili ukrasne predmete. Dokazali su da se od starih predmeta mogu napraviti potpuno novi u drugoj funkciji.