Škola “Silvije Strahimir Kranjčević” Sarajevo osnovana je daleke 1954.godine pod imenom „Druga osnovna škola“ sa 13 odjeljenja i 16 zaposlenih radnika.

1955. godine prerasta u osmogodišnju školu pod nazivom “ 14. osmogodišnja škola”. Te godine je imala 21 odjeljenje i 21 zaposlenog radnika sa ukupno 804 učenika.

Godine 1958. donešena je odluka da se škola preimenuje u OŠ “Silvije Strahimir Kranjčević” Sarajevo.  Broj učenika se iz  godine u godinu povećavao tako da 1960/61. godine školu pohađa 1800 učenika, raspoređenih u 46 odjeljenja i 60 zaposlenih radnika.

Školske 1991/92. godine školu pohađa 1087 učenika. Iste godine u avgustu, septembru školu pohađa 321 učenik, a nastava je izvođena na području 6 Mjesnih zajednica, u podrumima i stanovima roditelja učenika.

Roditelji su nam ustupili ne samo svoj prostor nego i namještaj kojim su raspolagali, te ogrijev kojeg ni sami nisu imali dovoljno, pa i sredstva za čišćenje i vodu za piće kojeg takođe nije bilo u dovoljnim količinama. Škola je i u takvim uslovima radila svoj posao onako kako su uslovi dozvoljavali.

Godine 1997. škola dobija prostor u drugoj zgradi i od tada pa sve do danas škola radi u objektu koji je rekonstruisan i prilagođen za rad javne ustanove. Imajući u vidu  kroz sve što je ustanova prolazila zajedno sa učenicima i nastavnim osobljem, ona je nastavila tradiciju dobrih rezultata kako u nastavi tako i u vannastavnim aktivnostima čime možemo biti veoma ponosni. I pored ovakvih uslova škola u postratnom periodu nije mjenjala ime. Za više od 57 godina njenog postojanja  školu su pohađale brojne poznate ličnosti iz sporta, kulture, umjetnosti književnosti itd. Ovdje ću istaknuti samo neke ličnosti kao što su: Kemal Monteno, Ranko Rihtman, književnik Miljenko Jergović, poznati šahista Ivan Sokolov, Haris Bašić, Džejla Glavović bivša Miss Planete Zemlje i manekneka, glumac Moreno Debartoli, reditelj Nedžad Begović, Učenik generacije naše škole a danas učenik generacije studenata Scenskih umjetnosti Ena Kurtalić, ugledni novinar Bakir Hadžiomerović, te djeca poznatih revolucionara Džemala Bijedića i Branka Mikulića i još niz drugih ličnosti iz javnog života.

Uspostavili smo dobru saradnju sa bazom EUFOR-a i bilo nam je zadovoljstvo ugostiti na školskim manifestacijama generala EUFOR-a Bernharda Baira. Također smo ugostili i  praunuku pjesnika Silvija Strahimira Kranjčevića Gorku Vuletić-Mavrinac.

Škola i danas nastoji da svojim radom zadrži nivo znanja koje je nekada krasilo i opravda njenu dugogodišnju postojanost kako dobrim rezultatima u učenju tako i u vannastavnim aktivnostima čime možemo biti veoma ponosni. Dugo godina u učeničkim klupama sjede djeca KJU „Doma bez roditeljskog staranja“ Bjleave. Iz ove strukture učenici postižu zavidne rezultate, a navešćemo primjer, gdje su ponos generacije bila tri učenika iz KJU „Dom bez roditeljskog staranja“ . U odgojno obrazovni  proces su uključeni i učenici – djeca romske nacionalnosti. Vodi se računa da se poštuje pravo djeteta bez obzira na nacionalnu pripadnost i socijalno porijeklo.