O radu naše biblioteke:


Biblioteka JU Osnovna škola „ Silvije Strahimir Kranjčević„ u Sarajevu je smještena iznad fiskulturne sale. Dimenzije biblioteke su 51,14 metara kvadratnih.

Bibliotekar škole: VELJKOVIĆ NATAŠA.

U sklopu produženog boravka, naša bibliotekarka organizuje “Kutak za čitanje”.

Kutak za čitanje pohađaju učenici od I – IV razreda iz Produženog boravka u sklopu njihovih aktivnosti. Dolaze svakog dana od 11:30h – 12:15h.
Čitaju knjige koje su za lektiru i knjige koje nisu za lektiru. Bibliotekar se dogavarao sa učenicima.

DONIRANE KNJIGE OD UČENIKA I ZAPOSLENIKA :

SLIKOVNICE :
– Učenici su donirali 11 slikovnica.
– Roditelji su donirali 2 slikovnice
– Zaposlenik je donirao jednu slikovnicu.
KNJIGE : 
Učenici su donirali 18 knjiga različitih žanrova.

FEDERALNO MINISTARSTVO JE POKLONILO NA DAN 20.10. 2017. GODINE DVIJE KNJIGE OD :
SULJAGIĆ EMIR – SREBRENICA MCMXCV

JAVNA USTANOVA CENTAR ZA KULTURU U JELIĆEVOJ ULICI JE NA DAN 10.10.2017. GODINE POKLONILA JEDAN ZBORNIK DJEČIJIH RADOVA POD IMENOM RJEČITO PROLJEĆE.

SARAJEVO PUBLISHING JE NA DAN 9.10.2017. GODINE POKLONILO DIDAKTIČKO METODIČKE MAPE OD I – IV RAZREDA ZA NASTAVNICE RAZREDNE NASTAVE

KUPLJENE KNJIGE

1. Škola je za potrebe Produženog boravka na dan 28.03.2018. godine kupila sljedeće knjige:
– WALLIAMS DAVID Baka razbojnik 
– GRUPA AUTORA 101 fora znanstveni pokus 
– GRUPA AUTORA 1001 fora štosna činjenica 
– FAVILLI ELENA Priče za laku noć djevojčice
– CAVALLO FRANCESCA buntovnice 
– TROCI BUNKERS Slikotvorine 
– DURKIN KATH 
– GRIMSHOW MELANIE 
– RONZONI DIEGO Izradi svoje robote 

2. Škola je za potrebe usavršavanja nastavnika s djecom sa posebnim potreba i za potrebe inkluzije za niže razrede od I – IV razred na dan 24.05.2018. godine kupila sljedeće knjige :
– DELIĆ – ZIMIĆ AMINA Inkluzivna nastava matematike u nižim razredima osnovne škole 
– KADRIĆ FATIMA Bosanski jezik i književnost priručnik za razrednu nastavu
– KADRIĆ FATIMA Moja okolina priručnik za razrednu nastavu

KRATKI HISTORIJAT BIBLIOTEKE JU OSNOVNE ŠKOLE „SILVIJE STRAHIMIR KRANJČEVIĆ„ U SARAJEVU

Biblioteka je u sklopu JU Osnovna škola „Silvije Strahimir Kranjčević„. Škola je osnovana 1954. godine pod nazivom „Druga osnovna škola“ i tada je u sklopu škole osnovana i školska biblioteka koja je pratila razvoj škole uz potrebnu literaturu za nastavni proces.
Godine 1958. donošena je odluka da se škola preimenuje u Osnovnu školu „Silvije Strahimir Kranjčević“ i pod tim imenom je ostala do dan danas.
Godine 1994. škola se iz starog objekta seli u Dom izviđača. Za vrijeme rata uništen je jedan dio fonda, ali je i pored toga ostao nezavidan fond knjiga za djecu, pedagoške literature, istorijskih knjiga i časopisa.
Biblioteka je pratila nastavni proces , tako da su stari pedagoški časopisi otpisani zbog zastarjelosti tematika s kojima su se tada pedagozi bavili, a počeli su da se kupuju novi pedagoški časopisi kao što su Naša škola, Didaktički putokazi i Prosvjetni list. Nastavni proces su pratili i novi dječiji časopisi kojih ima u biblioteci, a to su : Palčić, Kolibrić , Pet plus, Vesela sveska, Vesela sveska sveznalica, Vesela pčelica, Eu Kids, Fondeko, Sema i Muallim.

U poslijeratnom periodu kada se mjenjala lektira i kada je bibliotečki fond fond bio siromašniji nego inače, glavnu podršku bibliotekar je našao u donacijama od učenika i zaposlenika. U periodu dok se nije uspostavio monetarni fond državne institucije su dale podršku donacijama knjiga Prosvjetno pedagoški zavod, Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport i knjige su se dobivale od raznih donatara na seminarima. Kada se uspostavio monetarni fond, onda je škola nabavljala kada god je imala para.

UČEŠĆE BIBLIOTEKE U HUMANITARNIM AKCIJAMA ŠKOLE

 • Biblioteka je učestvovala u humanitarnim akcijama. Povodom humanitarne akcije skupljanja knjiga za biblioteku u Srebrenici , naša škola je predala 34 knjige iz već postojećeg bibliotečkog fonda u Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku u Sarajevu, gdje je bilo mjesto skupljanja knjiga za Srebrenicu. Te knjige su predate na dan 8.06. 2004. godine.
 • Iz postojećeg zatvorenog fonda dječije literature smo izdvojili i odnijeli knjige u dva mjesta i to pored Goražda u Ilovaču u JU Osnovna škola „Hasan Turčalo – Brzi“ i u Praču u JU Osnovna škola „Prača“. Ova akcija je održana u januaru, 2012. godine

U JU Osnovna škola „Hasan Turčalo – Brzi„ je dobila sljedeći broj 
knjiga : 

– Dječijih knjiga: 1295 knjiga
– Slikovnica različitih žanrova: 315 slikovnica
– Slikovnica iz II svjetskog rata: 182 slikovnice

U JU Osnovna škola „Prača“ u Prači :

 • Dječijih knjiga 1319 knjiga
 • Slikovnica različitih žanrova 312 slikovnica
 • Slikovnica iz II svjetskog rata 172 slikovnice
 • Domu za zdravo starenje je donirano 689 dječijih knjiga. Ova akcija je održana u januaru, 2012. godine.
 • Povodom Međunarodnog dana dječije književnosti i iz naše škole su učestvovali učenici i zaposlenici i oni su skupili 35 knjiga i donirali biblioteci u Stocu.

SARADNJA SA DRUGIM BIBLIOTEKAMA

 • Sarađivali smo i sa Nacionalnom i univerzitetskom bibliotekom i tom prilikom smo poslali knjigu iz 1912. godine pod nazivom Ćorav račun od Kazazović Saliha. Smatrala sam da je ta raritetna knjiga potrebnija Nacionalnoj biblioteci.
 • Sarađujemo i sa Bibliotekom grada Sarajevo i to na taj način što bibliotekar od 2005. godine donosi sve isječke iz raznih novina koji se odnose na školu i objavljene dječije literarne radove.
 • Saradnja sa drugim školama je postojala isključivo u vezi posudbe udžbenika u periodu kada su se iz biblioteke izdavali udžbenici učenicima.

UČEŠĆE BIBLIOTEKARA NA PROJEKTIMA
Bibliotekar je redovno posjećivao Aktive bibliotekara i seminare i učestvovao u dva značajna projekta.

 • Projekat „U riječima je moć„ je trajao od marta 2014. godine do decembra 2015. godine. U našoj školi je uz kraću pauzu ovaj projekat prihvaćen od strane roditelja kao uspješan i nastavljen je i traje do dan danas i kao nastavak aktivnosti sa tog projekta učenici od I do IV razreda u sklopu aktivnosti Produženog boravka svakog dana čitaju knjige uz podršku bibliotekara škole Veljković Nataše. Ta aktivnost se zove Kutak za čitanje. U tom projektu je učestvovalo 10 osnovnih škola iz Kantona Sarajevo. Implementator ovog projekta je Centar za obrazovne inicijative Step by Step., a donatori su Fond otvoreno društvo.
 • Drugi projekat u kojem je učestvovala škola je ERAMUS + Capacity Building in Higher Education ( CBHE ) . To je trogodišnji međunarodni seminar LNSS projekat čiji je nosilac Tehnološki institut u Limericku iz Irske i za aktivnosti u 2017. godini oni su planirali aktivnosti pod nazivom „ Nacionalni dan svjesnosti o bibliotekama. Iz Bosne i Hercegovine učestvuju Nacionalna i univerzitetska biblioteka u Sarajevu, Sveučilište u Mostaru i Kantonalna i univerzitetska biblioteka u Bihaću. Učesnici su svi bibliotekari iz osnovnih i srednjih škola, nacionalnih, visokoškolskih, javnih i specijalnih biblioteka iz Federacije Bosne i Hercegovine. U prvoj godini realizacije ovoga projekta učenici IX razreda su sa razrednicom Lalatović Lejlom i bibliotekarom Veljković Natašom su dali podršku Danu pismenostii 8. septembra su prošetali Vilsonovim šetalištem.

Naša škola je ušla u drugi krug projekta i prezentovali smo dvije aktivnosti Kutak za čitanju, nastavak aktivnosti iz prošlog projekta 
„U riječima je moć“ i sa skupljanjem članaka iz časopisa za Zavičajnu zbirku. Članke za Zavičajnu zbirku predaje bibliotekar svake godine u Biblioteku grada Sarajevo.

U BIBLIOTECI SE NALAZI :

 • Fotokopir aparat koji služi za fotokopiranje materijala za nastavnike i učenike u cilju praćenja nastavnog procesa
 • Kompjuter u kome je instaliran softver FACIT V2.0
 • Tri stola koje učenici mogu koristiti za razne aktivnosti . jedan sto na kome se nalazi kompjuter i printer i jedan pisaći sto za bibliotekara
 • Police sa knjigama

BROJČANO STANJE KNJIGA

 • DJEČIJA LITERATURA 3959 KNJIGA
 • LEKTIRA 1122 KNJIGE
 • UKUPNO SLIKOVNICA 87 SLIKOVNICA
 • SLIKOVNICE NA BOSANSKOM JEZIKU 58 SLIKOVNICA
 • SLIKOVNICE NA ENGLESKOM JEZIKU 26 SLIKOVNICA
 • SLIKOVNICE NA BOSANSKOM I ENGLESKOM 2 SLIKOVNICE
 • SLIKOVNICE NA NJEMAČKOM JEZIKU 1 SLIKOVNICA
 • OTPISANE ISTORIJSKE KNJIGE I KNJIŽEVOST 1010 KNJIGA
 • STRUČNA PEDAGOŠKA LITERATURA 469 KNJIGA
 • ISLAMSKE LITERATURE 83 KNJIGE
 • Kur´ ana 14 KNJIGA
 • BIBLIJA ZA MLADE 4 KNJIGE
 • SVETO PISMO 1 KNJIGA
 • Kur´anske pripovijesti 6 komleta po 10 slikovnica

OBJAŠNJENJE ZA DJEČIJU LITERATURU
Pod dječijom literaturom su se brojale knjige koje su kupljene i dobivene u posljednjih dvadeset pet godina. Starijih izdanja dječije literature ima oko stotinjak i oni se koriste samo u slučaju nedostatka novih izdanja knjiga, tako da se te knjige samo ponekad koriste. 
U biblioteci imaju i udžbenici koji su podjeljeni na učenički fond i nastavnički fond. U učeničkom fondu se nalaze udžbenici koji prate nastavni proces i ti udžbenici se isključivo izdaju učenicima , a u nastavničkom fondu su udžbenici starijih izdanja koja su izdavana u posljednjih dvadeset pet godina i oni služe nastavnicima za pisanje priprema. U tom fondu pored udžbenika devetogodišnje osnovne škole , imaju zbirke zadataka i radne sveske iz osmogodišnjeg školovanja.

U biblioteci ima pedagoških časopisa: Naša škola, Didaktički putokazi, Prosvjetni list, Sema, Muallim i Info.

Dječiji časopisi su: Palčić , Kolibrić, Vesela sveska, Vesela pčelica, Vesela sveska sveznalica, Palčić, Kolibrić, Male novine, Pet plus, Eu Kids, Barbi i Mirko.

Dječiji časopisi se mogu kupiti i u školi po želji učenika i roditelja.

BIBLIOTEKA RADI SVAKIM RADNIM DANOM OD 8:45h DO 17h

KNJIGE SE IZDAJU POSLIJE NASTAVE