Dragi učenici, dan 11.2.2020. obilježava se kao “Dan sigurnijeg Interneta”. Ovim putem Vas pozivamo da se u obilježavanju Dana sigurnijeg Interneta 2020.g. pripremite za kviz tako što će se educirati na web platformi Centra za sigurni internet- www.sigurnodijete.ba, te na ovaj način podržite aktivnosti u oblasti sprječavanja zloupotrebe djece i mladih putem digitalnih tehnologija.

Vođen uspjehom prethodnih godina, Centar za sigurni internet u BiH obilježavanje Dana sigurnijeg interneta realizira kroz takmičenje za učenike osnovnih i srednjih škola na temu sigurnosti na Internetu. Takmičenje će se sastojati od online kviza sa pitanjima vezanim za sigurno korištenje interneta, koji će biti dostupan putem web platforme www.sigurnodijete.ba.  Kviz će biti aktivan samo na dan obilježavanja SID-a 2020, 11. februara/veljače, od 09:00 do 19:00 sati, nakon čega će sistem aplikacije za online takmičenje generisati pobjednike kviza među djecom koja su tačno odgovorila na 80% i više pitanja i objaviti pobjednike i osvojene nagrade. Svi pristupi kvizu bit će kodirani, te će u cilju zaštite ličnih podataka djece, pobjednici biti objavljeni pod jednistvenim kodom i uz navođenje škole pobjednika na web stranici Centra za sigurni Internet u Bosni i Hercegovini www.sigurnodijete.ba i Facebook stranici „Sigurno dijete“. Djeca se mogu pripremiti za kviz tako što mogu pronaći odgovore na pitanja na unaprijeđenoj platformi Centra za sigurni internet u Bosni i Hercegovini  www.sigurnodijete.ba.

I ove godine obilježavanje SID-a podržavaju partneri i sponzori Centra za sigurni internet koji su prepoznali značaj zaštite djece i mladih na internetu. Ovogodišnji sponzori Dana sigurnijeg interneta su: Microsoft, m:tel, Logosoft, Telemach i BH Telecom. Sponzori su za sretne dobitnike obezbjedili nagrade kao što su laptop, mobitel, tablet, paketi korištenja internet usluga i druge vrijedne nagrade. Svečanost proglašenja pobjednika i dodjela nagrada će se održati nakon završetka takmičenja, uz prisustvo medija i javnosti.