Sarajevo Maker Faire i posjeta IT akademiji

Naši vrijedni učenici pokazali su veliku zainteresovanost kada su u pitanju informacione tehnologije i razvoj tehnike i tehnologije.
Povodom toga, učenici su uz pratnju nastavnica Amine Hajdarević i Aide Kvrgić imali priliku posjetiti prvi Sarajevo Maker Faire, koji je održan 28. i 29. 5. 2022. godine u Domu mladih.

Šta je Maker Faire?

Maker Faire je okupljanje fascinantnih, znatiželjnih ljudi koji vole da prave stvari koji rado prezentiraju svoj rad. Od inžinjera, umjetnika, naučnika do startupa i firmi, Maker Faire je mjesto za sve mejkere koji žele da pokažu svoje hobije, eksperimente, projekte i svoja umijeća.

Učenici su ovu posjetu iskoristili na najbolji mogući način, uzeli su učešće na svim mozgalicama, igrama, programirali su svoje prve Web stranice, a najviše ih je oduševio virtualni svijet.

Nakon Maker Faira, uslijedila je posjeta IT Akademiji, ovdje su učenici imali priliku da se upoznaju sa programskim jezicima i njihovom primjenom, da spoznaju na koji način nastaju razne aplikacije, web stranice, igrice i saznali više o web dizajnu i dizajnu uopšteno.

Ovom prilikom, učenici su dobili priliku da besplatno slušaju jedan kurs po njihovom izboru.

Nakon upoznavanja sa programom, uzeli smo kratki predah i uz igru uživali u prostorijama koje su namijenjene za odmor i relaksaciju nakon učenja.
Hvala IT Akademiji na gostoprimstvu!