Dnevnik iz Šabića

Učenici četvrtog razreda naše škole, u pratnji učiteljice Aide Karup i pedagogice Azre Jasike, boravili su u školi u prirodi, u Šabićima. Učenici su vodili dnevnik tokom boravka, pa pročitajte kakve su utiske ponijeli sa sobom.

Prvi dan, 10.2.2020. godine:

Jutros smo stigli u Šabiće. Smjestili smo se u sobu. Ja sam bila sa: Umom, Ajlin, Enom, Almom i Lamijom u sobi. Soba je prava planinska, kreveti su drveni i ormari su drveni. Otišli smo na ručak i jeli supu, piletinu, pire, hljeb i kupus salatu.

Zatim smo otišli u šetnju. Prošetali smo selom Rakitnicom i vidjeli rijeku Rakitnicu koja je dobila ime po vrbi rakiti. Saznali smo da rijeka Rakitnica izvire ispod Treskavice. Teče kroz selo Rakitnicu i ulijeva se u rijeku Neretvu. Kasnije smo otišli na likovnu radionicu, radili vježbe za opuštanje i crtali našu omiljenu životinju u sigurnoj okolini.

Otišli smo u sobe i pisali svoje dnevnike. Bilo nam je divno. U sobi smo se igrale, gledale radove i otišle na večeru. Za večeru smo imali faširano meso i špagete. Otišli smo na Talent show i Uma i ja smo prikazale ples Jive. Poslije Talent show-a imali smo Mini disko i pravo smo se naplesali. Jedino loše je što se Deniz malo razboljela, pa je morala kući. Mi smo se vratili u sobe i tamo dugo pričali i ludovali do kasno u noć.

Drugi dan, 11.2.2020. godine:

Jutros sam se probudila, obukla i spremila za doručak. Za doručak sam jela hljeb, namaze i bio je super čaj. Poslije doručka, sa nastavnikom tjelesnog smo šetali putem prema selu Umoljani. Prošetali smo veliki krug i  vidjeli razna drveća: divlju trešnju, smreku i lijesku. Vidjeli smo i planine: Bjelašnicu, Treskavicu i Visočicu. Jako sam se umorila. Kada sam stigla u sobu igrala sam se s drugaricama. Za ručak smo jele: hljeb, kockice teletine, rižu i kupus salatu. Poslije ručka smo gledali prezentaciju o životu ljudi iz ovog kraja, kako je to bilo u prošlosti. Pričali smo o planinama koje okružuju Šabiće.

Zanimljivosti:

Planine Bjelašnica i Igman su olimpijske planine. Bjelašnica prije Olimpijade nije imala ski liftove – liftove su napravili za Olimpijadu, 1984. godine. Planina Treskavica je poznata po tome što ima dosta jezera. Selo Šabići okružuju planine: Bjelašnica, Treskavica i Visočica.

Kasnije smo ponovo šetali, zatim pravili snješka i grudvali se. U povratku kući nas je napao pas. U sobi smo se malo raspravljali o tome i zaključili da svako ima pravo na svoje mišljenje. Radili smo matematiku i bosanski – svako za sebe ili u grupi. Onda smo se igrali, išli na večeru i jeli najbolju večeru: piletinu, pomfrit, hljeb, kečap i bananu. Išli smo na mini disko, plesali, došli u sobu i napravili pidžama party. Bio je haos, ali ipak ok. Napravili smo zahvalnicu za našu Uči. Naravno, malo smo se svađali čiji je crtež bolji i pomirili se. Legli smo, još malo pričali i zaspali.

Treći dan, 12.2.2020. godine:

Jutros me je probudila Uči. Bila sam jako umorna. Probudila sam se, spremila i svi smo spakovali torbe. Otišli smo na doručak, jeli smo i otišli gledati film. Gledali smo „Moja čudovišna obitelj“. Onda nam je došao bus i morali smo kući. Bilo nam je predivno i zabavno u Šabićima.

Farah Demirović, IV-1