Obilježen Dan sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva

Povodom 5. maja, Dana sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva, delegacije svih nivoa vlasti zajedno sa porodicama žrtava, okupili su se danas pred Spomenikom 1.601 ubijenom djetetetu tokom opsade grada.
U ime Grada Sarajeva, cvijeće je položio i odao počast gradonačelnik Abdulah Skaka. Izvor: Grad Sarajevo “Ovo spomen-obilježje svjedoči o izgubljenoj mladosti Sarajeva, o ubijenoj djeci tokom najduže i najnehumanije opsade jednog grada. Danas bi bili roditelji nove generacije sarajevske djece. Danas bi bili obrazovani ljudi i aktivni učesnici i graditelji svoga grada Sarajeva i domovine Bosne i Hercegovine”, kazao je gradonačelnik Skaka. Istakao je da ovo mjesto vječnog pomena i znak očuvanja kolektivnog sjećanja na jednu kosmičku tragediju, koja se dogodila na kraju 20. stoljeća. “Svjedoči o bezumnom pokušaju da se ubije duh grada, koji je od svog postanka uvijek bio posvećen zajedničkom životu”, poručio je Skaka. Pored predstavnika Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995., cvijeće su položili član Predsjedništva BiH Željko Komšić, potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović, premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić i predstavnici Unije civilnih žrtava rata KS.
Na facebook stranici Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, danas su učenici naše škole, roditelji i nastavnici mogli pratiti emitovanje programa povodom Dana sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva, te na taj način odali počast stradaloj djeci u periodu od 1992. do 1995. godine.
DAN SJEĆANJA NA UBIJENU DJECU SARAJEVA