Vršnjačka edukacija o trgovini ljudi

U dopisu iz Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, iz marta mjeseca 2022. godine naznačeno je, između ostalog da se uradi vršnjačka edukacija učenika VII razreda o temi “Trgovina ljudima”. U našoj školi smo pokrenuli nešto širu inicijativu. Ponudili smo mogućnost svim zainteresiranim učenicima, od VI do IX razreda da prođu struktuiranu obuku za vršnjačke edukatore. Za rad na radionicama za vršnjačke edukatore interes su iskazala 33 učenika, a edukaciju je završio 31 učenik. Pedagoginja škole je organizirala i realizirala radionice za obuku vršnjačkih edukatora u dva termina: 16. i 21. marta 2022. godine, u prostorijama škole.

Nakon toga, urađena je podjela zadataka unutar odjeljenjskih timova. Predano su krenuli u pripremu i sekciju materijala, za časove odjeljenjske zajednice. Posvećeno su radili na tom zadatku. Pažljivo su birali sadržaje, kao i način obrade teme “Trgovina ljudima”. Odlučili su da ovu zahtjevnu i za njihovu sigurnost važnu temu, započnu KWL tabelom – Šta učenici znaju i što bi željeli zanti o trgovini ljudima. Slijedili su svoj koncept u kojem su pokazali koliko im se dopala ideja vršnjačkog edukatora.

Njihovi vršnjaci u grupi dali su im nesebičnu podršku i vrlo uspješno su sarađivali sa njima, dajući im time važnost u obavljanju posla kojeg su se prihvatili. Uz sve to, učenje je bilo obostrano uspješno. Učenici iz grupe su naučili ključne pojmove, uzroke i načine ulaska mladih ljudi u lanac trgovine ljudima, kao i pojavne oblike iste. Posebnu pažnju su posvetili mjerama prevencije i u odnosu na uzrast, odabrali i predložili moguća rješenja problema. Vršnjački edukatori potvrdili su se u novim ulogama – voditelja, moderatora ili prezentatora.

Ključni elementi obrađenog sa časova sadržani su u prezentacijima, koje dijelimo sa posjetiocima naše web stranice. One su rezultat zajedničkog rada vršnjačkih edukatora i njihovih drugara prisutnih i aktivnih na tim časovima. Pohvale za sve njih i iskrene čestitke za vršnjačke edukatore iz VI-1, VII-1, VII-2, VIII-1 i IX-1 odjeljenja.

Pogledajte, pročitajte, proučite, pa možda i sami nešto naučite.

Napomena: Imena vršnjačkih edukatora nalaze se na početnom slajdu njihovih prezentacija.

Prezentacije učenika možete pogledati u odjeljku za učenike, a prezentaciju devetiog razreda smo izdvojili i u odjeljku za roditelje.