5. OKTOBAR – Dan učitelja

Svjetski dan učitelja obilježava se svake godine 5. oktobra. Taj je dan prigoda da se pokaže da je rad učitelja i nastavnika prepoznat kao jedan od najvažnijih za ukupan razvoj društva te da se kao takav i cijeni. Cilj Svjetskog dana učitelja je mobilizirati podršku za nastavnike kako bi se osiguralo da će učitelji i dalje ispunjavati potrebe budućih generacija te podići obrazovanje na razinu društvene važnosti i izvući učitelje iz poluanonimnosti i dati im društvenu važnost koju zaslužuju. Prigoda je to i za isticanje važnosti rada svih učitelja i nastavnika i njihov utjecaj na razvoj društva u cjelini, te da se naglasi važnost te profesije, ali i samog obrazovanja čiji su oni nositelji, stoga se taj dan obilježava u više od 100 zemalja svijeta, pa tako i u Bosni i Hercegovini. Proglasio ga je UNESCO godine 1994. u spomen na isti datum 1966. godine kada je potpisana Preporuka o statusu učitelja.

Obrazovna internacionala (EI), svjetska federacija sindikata stručnjaka u obrazovanju sa sjedištem u Bruxellesu, čvrsto vjeruje da Svjetski dan učitelja treba biti međunarodno priznat i obilježavati se u cijelom svijetu. Napori Obrazovne internacionale i njene 401 članice doprinijeli su međunarodnom priznanju i obilježavanju toga dana širom svijeta.

Učitelji i nastavnici naše škole obilježili su Dan učitelja uz dvije manifestacije. Manifestacija koju je organizovala Općina Centar, i manifestacija koju je organizovalo Ministarstvo obrazovanja, nauke i kulture Kantona Sarajevo.

Dio atmosfere možete pogledati na sljedećim linovima i slikama:

http://www.centar.ba/novost/15791/u-domu-mladih-obiljezen-svjetski-dan-ucitelja-i-nastavnika?fbclid=IwAR13Addu_xVEmHW0e8Kai0wx3gp_905OcVD3OoOjI1R-J1r2fKoBO3BdVRg

https://mon.ks.gov.ba/aktuelno/novosti-sa-vlade/ministrica-bogunic-dijete-je-otac-covjeka

Naša kolegica, nastavnica Bosanskog, hrvatskog i srpskog jezika i književnosti, Dušanka Ivanković, koja se ove godine penzionisala, proglašena je za najbolu nastavnicu naše škole. Načelnik Nedžad Ajnadžić je uručio prigodne poklone najboljim nastavnicima i učiteljima iz svih škola iz Centra.

Nastavnica Dušanka Ivanković

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo sinoć je povodom obilježavanja 5. oktobra, Svjetskog dana učitelja organizovalo u Domu mladih manifestaciju posvećenu učenicima, nastavnicima i odgajateljima.

Na svečanosti su uručene nagrade najboljim učenicima i najboljim učiteljima, nastavnicima, odgajateljima, direktorima i stručnim saradnicima, dok su u prigodnom programu učestovali oni koje učitelji uče. Mogla se čuti recitacija, slušati muzika, gledati balet.

Nastavnici naše škole koji su nagrađeni su: Išerić Amira, nastavnica islamske vjeronauke, Medošević Suada – nastavnica matematike, Bajrić Amela – nastavnica historije i pedagogica škole Jasika Azra.

Svim nastavnicima čestitamo od srca i želimo sve najbolje u daljem radu.

Naši nagrađeni nastavnici