Mjesec knjige i obilježavanje smrti Silvije Strahimir Kranjčevića 

Veliki književnik, Silvije Strahimir Kranjčević je iza sebe ostavio ogromno književno bogatstvo. Sudbina je htjela da se njegov njegov život ugasi u mjesecu oktobru koji se širom svijeta obilježava kao Mjesec knjige. Učenici naše škole su taj mjesec posvetili čitanju Kranjčevićeve poezije. Kroz prezentacije su nastojali prikazati širok opseg Kranjčevićeve literature.  

Učenici osmih i devetog razreda su pokazali kreativnost u izradi panoa koji će privući pažnju i onih najmlađih kako bi saznali bitne činjenice o velikanu po kojem naša škola nosi ime.  

Članovi Vijeća učenika su na incijativu pedagogice, Azre Jasika posjetili spomen obilježje Silvije Strahimir Kranjčevića i odali počast, a predsjednica Vijeća, Nejla Bošnjaković je u ime škole položila cvijeće. Pedagogica je također predložila da učenici devetog razreda pišu literarne radove na temu “Ponosan na ime moje škole“.  

Na kraju ističemo i to da naša škola s ponosom nosi ime JU OŠ “Silvije Strahimir Kranjčević”. Inspirisani njegovim predanim radom na polju književnosti, trudimo se pomjerati granice znanja i umijeća – kao učenici i radnici škole.